Werkwijze

Een kidscoach helpt en begeleidt kinderen die om de een of andere reden niet goed kunnen functioneren in de omgeving waarin ze verkeren. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De begeleiding die geboden wordt is afgestemd op de leeftijd van het kind. 

Kindercoaching (voor kinderen tussen 8 en 11 jaar) 

Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn omdat ze het in de ogen van volwassenen niet goed doen en niet voldoen aan de eisen die zij stellen. Dat uit zich op verschillende manieren als probleemgedrag of faalangst. De kindercoach richt de begeleiding op het verbeteren van het zelfvertrouwen en het kind het gevoel te geven dat het weer gewaardeerd wordt zoals hij/zij is en dat het kan vertrouwen op eigen vaardigheden. Tijdens de coaching wordt daarom veel aandacht gegeven aan het leren vertrouwen op die vaardigheden die het kind al heeft en waar nodig worden nieuwe vaardigheden aangeleerd. Het kind leert expert te zijn over zichzelf en leert ook aan te geven waar zijn/haar grenzen liggen. 

Jongerencoaching (voor jongeren tussen 12 en 17 jaar) 

In de puberleeftijd ontwikkelen jongeren zich op verschillende manieren. Ze groeien op naar zelfstandigheid en voelen zich soms onzeker terwijl hun omgeving veel van ze vraagt. De jongere is in deze periode veel met zichzelf bezig. Wat kan ik? Hoe zie ik eruit? Ze kijken kritisch naar zichzelf en ontdekken op die manier hun eigen identiteit. Dat maakt hun kwetsbaar. Omdat ze in die periode ook kritischer worden op hun ouders en bij hen niet willen aankloppen met hun problemen blijven ze soms lastige emoties en/of problemen rondlopen waardoor ze sociaal in de knel komen te zitten. Want de invloed van de vriendengroep is vaak belangrijker dan die van de ouders. 

Tijdens de coaching leert de jongere in vertrouwen en veiligheid naar zichzelf te kijken. Wat houdt hem/haar bezig, welke gevoelens ervaart hij/zij daarbij en wat zijn zijn/haar behoeften op dat moment. Ook wordt er gekeken naar de kwaliteiten en talenten van de jongere en hoe deze nu en in de toekomst ingezet kunnen worden. Het is vaak fijn om dit met een onafhankelijk persoon op een rijtje te zetten. Een jongere die zich gehoord voelt en ziet dat zijn/haar gevoelen gerespecteerd worden, kan zichzelf beter accepteren en krijgt daardoor meer zelfvertrouwen. 

Alles wat er tijdens de coaching besproken wordt, blijft tussen de jongere en de coach. De jongere beslist zelf of er iets met de ouders gedeeld wordt en zo ja, wat. 

Hoe gaat de coaching? 

U kunt uw kind bij MD kidscoaching via de mail of op woensdag of ’s avonds telefonisch aanmelden. Hierop maak ik met u een afspraak voor een telefonische intake. 

Tijdens de telefonische intake vertelt u wat de reden is voor de aanmelding. 

Hierna volgt een intakegesprek met het kind/jongere, ouders en mij als coach. Dit leidt tot de formulering van de (voorlopige) coachvraag en het stappenplan hoe wij samen het doel willen bereiken. Dit stappenplan is het werkdocument, maar kan tijdens de sessies aangepast worden als de wensen/behoeften van uw kind veranderen. 

Naar aanleiding van het intakegesprek stel ik als coach een overeenkomst op die door mij, de ouders en het kind wordt ondertekend. Dat laatste is belangrijk omdat uw kind het gevoel moet hebben dat zijn/haar mening telt en dat er geen dingen over hem/haar besloten worden waar hij/zij het niet mee eens is. 

De coachingsessies duren per keer 60 minuten. Daarin ga ik samen met uw kind op zoek naar de definitieve hulpvraag en mogelijke oplossingen. 

In de laatste 15 minuten van iedere sessie stel ik samen met uw kind de evaluatie op die naar u als ouder gestuurd wordt. Zo blijft u op de hoogte en wordt het vertrouwen van uw kind niet geschaad en blijft het eigenaar van zijn/haar eigen ontwikkeling. 

De coaching wordt afgesloten met een evaluatiegesprek tussen ouders, kind en mij als coach. Hierin worden het proces en de resultaten besproken. 

Na een maand neem ik telefonisch contact met u op om na te gaan hoe het gaat.